Lajista
Mielestäni maalipallo sopii koululiikuntaan erinomaisesti. Monesti tunneilla on aina muutama, jotka dominoivat peliä, tässä pelissä ei taatusti ole. Kaikki lähtevät samalta viivalta ja hauskaa on. Maalipallo on myös laji, josta tein koululle käytännön harjoittelun kehitystehtävään liittyen. Otin yhteyttä Suomen vammaisurheiluliittoon (VAU ry), josta lähettivät demokassin, jonka avulla ensiaskeleet lajiin helpottuu. Kassi sisälsi useita peliin soveltuavia palloja, silmäsuojia, polvisuojia, pojille alasuojia sekä kentänrajaukseen erinomaisesti soveltuvaa teippiä
Kuva 6. Virallinen pallo vasemalla. |
Kuva 7. Yhden pelaajan varusteet. |
Säännöt
![]() |
Kuva 5 |
Tässä julkaistavat säänöt poikkeavat hieman virallisista,sillä koulupeli toimii paremmin ainakin alkuun ilman niitä. Mikäli haluat kuitenkin tietää viralliset säännöt, löydät ne täältä.
Yllä on kuva maalipallokentästä ja sen rajausohjeista. Maalipallossa on kaksi joukkuetta; joukkue koot voivat vaihdella 3-6 pelaajan välillä riippuen pelaajien ja kentän koosta. Joukkueet vierittävät peliin tarkoitettua palloa vuorotellen. Tavoitteena on saada pallo vieritettyä yli vastustajan maalilinjan kuten monissa muissakin pallopeleissä. Pallon sisällä olevat kulkuset pitävät ääntä, jonka avulla puolustava joukkue yrittää havainnollistaa pallon tulosuunnan, jonka jälkeen he heittäytyvät kyljelleen kädet päänsä päälle jatkeeksi. Syy asennolle on, että yritetään peittää mahdollisimman iso alue omaa maalia. Torjuttuaan pallon puolustava joukkue yrittävää vierittää palloa toiseen maaliin. Muutamia poimintoja sääntöjä varten.
1. Pelaaja ei saa vierittää hyökkäysheittoa kahta kertaa perättäin, vaan hänen tulee ojentaa pallo joukkue kaverille.
2. Hyökkäysheiton suuntautuessa yli sivurajasta tai pallon osuessa maahan ensimäisen kerran "puolueettomalla alueella" pallo siirtyy puolustavalle joukkueelle.
3. Peli vaatii ehdotonta hiljaisuutta.
Pelin idean ja kulun havainnollistamiseksi, tässä ote pelistä.
Miksi maalipalloa?
Laji on erinomainen tapa tutustuttaa ja auttaa nuoria ymmärtämään, että urheilla ja liikkua voi vaikka olisi joitakin fyysisiä rajoitteita. Peli vaatii hiljaisuutta ja keskittymistä. joka tekee koulupäivän hulinan keskellä ihan hyvää. Kuten sanottu, pelissä ei pärjää automaattisesti liikunnallisimmat oppilaat.
Lisätietoa maalipallosta:
http://www.maalipallo.net/
Lähteet: Piiros maalipallokentästä. http://users.jyu.fi/~tehuovin/soveltavaliikunta/demo3.htm
http://www.maalipallo.net/
Lähteet: Piiros maalipallokentästä. http://users.jyu.fi/~tehuovin/soveltavaliikunta/demo3.htm
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista